Amikor azt mondod: "Feladom!", gondolj arra, hogy ilyenkor
másvalaki azt mondja: "Egek, micsoda lehetőség!"

H. Jackson Brown

[hu]Költségkedvezmény a fizetési meghagyásos eljárásban[/hu]

2019.07.16. 10:22

[hu]A fizetési meghagyásos eljárásban a természetes személy fél személyes költségkedvezményt kérhet, amennyiben az eljárás költségeinek viselésére nem képes.[/hu]

[hu]A kérelmet kizárólag postai úton lehet benyújtani vagy szóban előterjeszteni; azaz elektronikus eljárásra költségkedvezmény előterjesztése esetében nincs mód. A kérelmet a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem benyújtását megelőzően vagy azzal együtt lehet előterjeszteni, a fizetési meghagyásos kérelem tárgyában a közjegyző csak a költségkedvezményes kérelem elbírálását követően dönt, ha a kérelmet elutasítja, akkor az eljárási díjat meg kell fizetni (előlegezni kell).

A költségkedvezmény iránti kérelmet erre szolgáló formanyomtatványon kell előterjeszteni, s csatolni kell hozzá az előírt mellékleteket is. A nyomtatványok itt érhetőek el.

A költségkedvezmény az eljárás teljes tartalmára kiterjed, s kihat az azt esetlegesen követő peres eljárásra, továbbá a végrehajtás elrendelésére és annak foganatosítására is.

Amennyiben a fél egyéb kedvezményre is jogosult, nincs akadálya annak, hogy a későbbiekben azt is igényelje; így például személyes költségmentességet kérjen.

A személyes költségmentességet a bíróságtól lehet kérni, a szükséges formanyomtatványok itt érhetőek el.

Tipp:

Ha a közjegyző a költségkedvezmény iránti kérelmet elutasítja, bírósági jogorvoslat kérhető.

Vonatkozó jogszabályok

A fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. törvény
Költségkedvezményes rendelet

[/hu]

Contact Us

Üzenet küldés ›

Tájékoztatjuk, hogy ezen a honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek tanácsadásnak, a honlap kizárólag azt a célt szolgálja, hogy bemutassuk Ügyvédi Irodánkat, és arról általános jellegű információval szolgáljunk. Jelen oldal a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének az ügyvédi honlap tartalmát szabályozó, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló 6/2018. (III. 26.) MÜK szabályzatot figyelembe véve készült.